RJO nieuw logo (foto: willem-ii.nl)_1De gezamenlijke jeugdopleiding van Willem II en RKC Waalwijk levert tot nu toe bijna geen rendement op. Net als bij ADO Den Haag, FC Groningen/Cambuur, NEC/FC Oss en FC Utrecht behaalde hooguit twaalf procent van de jeugdige voetballers het betaald voetbal. Daarmee behoort Willem II/RKC tot de minst rendabele opleidingen van het land. Dat blijkt uit onderzoek van weekblad Elsevier, dat het rendement van de Regionale Jeugdopleidingen, waar jongens tussen de elf en negentien jaar worden opgeleid tot beroepsvoetballer, onderzocht.

Ruim driekwart van de spelers in de beroepsopleidingen voor voetballers haalt het betaald voetbal niet. Van de 1.335 jongens die een opleiding bij de Betaald Voetbal Organisaties volgden en geboren zijn van 1987 tot en met 1990, bleek 78 procent geen profvoetballer te zijn geworden. Zij kwamen terecht bij een amateurvereniging of stopten.

Jeugdspelers van Ajax, AZ, Feyenoord en PSV maken de meeste kans om profvoetballer te worden. Driekwart van de 235 spelers die wel het betaald voetbal haalden, volgden hun opleiding bij één van deze clubs. Het rendement van de Ajax-opleiding bleek het hoogst. Daar brak 37 procent van de jeugdspelers door in het profvoetbal. De opleidingen bij ADO Den Haag, FC Groningen/Cambuur, NEC/FC Oss, FC Utrecht en Willem II/RKC leverden met 12% het minste rendement op.

In de huidige selectie van RKC Waalwijk speelden doelman Maik van den Kieboom en aanvaller Mark Janssen in de jeugdopleiding, voordat de club ze een profcontract aanbood. Onlangs tekende de zeventienjarige Rewien Ramlal een contract bij RKC.